Većina toga, kažu naučnici, upravo je ono što se očekuje od klimatskih promjena, piše CBC News. U utorak je tim klimatologa objavio studiju u časopisu Environmental Research: Climate. Istraživači su pomno proučili ulogu koju su klimatske promjene imale u pojedinim vremenskim pojavama u posljednje dvije decenije. Nalazi potvrđuju upozorenja o tome kako će globalno zagrijavanje promijeniti naš svijet – i takođe jasno pokazuju koje informacije nedostaju.

Klimatske promjene utiču na toplotne talase i ekstremne kiše. U svom osvrtu, naučnici su se oslonili na stotine studija ili istraživanja koja imaju za cilj da izračunaju kako su klimatske promjene uticale na neki ekstremni događaj koristeći računarske simulacije i posmatranja vremena. Za toplotne talase i ekstremne kiše, „smatramo da mnogo bolje razumijemo kako se intenzitet tih događaja mijenja zbog klimatskih promjena“, rekao je koautor studije Luk Harington, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu. Međutim, manje se razumije kako klimatske promjene utiču na šumske požare i sušu. Takođe, postoje velike praznine u podacima za mnoge zemlje sa niskim i srednjim prihodima, što otežava razumijevanje onoga što se događa u tim regijama, rekla je koautorka Friderike Oto, jedna od klimatološkinja koja vodi međunarodnu istraživačku saradnju „World Weather Attribution“ (WWA).

Klimatske promjene doprinijele su toplotnom talasu u Indiji. Uz toplotne talase veoma je vjerovatno da klimatske promjene pogoršavaju stvari. „Gotovo svi toplotni talasi širom svijeta postali su intenzivniji i vjerovatniji zbog klimatskih promjena“, rekao je koautor studije Ben Klark, naučnik sa Univerziteta u Oksfordu. Uopšteno, toplotni udar, za koji je prije bila vjerovatnoća prema 10, sada je gotovo tri puta vjerovatnija i dostiže vrhunac na temperaturama višim za oko jedan stepen nego što bi bilo bez klimatskih promjena. Aprilski toplotni talas gde se živa pela iznad 50 stepeni Celzijusovih u Indiji i Pakistanu, na primjer, bio je 30 puta vjerovatniji zbog klimatskih promjena, navodi WWA.

Toplotni talasi širom sjeverne hemisfere u junu – od Evrope do Sjedinjenih Država – naglašavaju „tačno ono što naš rad pokazuje: učestalost toplotnih talasa značajno je porasla“, rekao je Oto. Smanjenje proljećne kišne sezone povezano sa toplijim vodama u Indijskom okeanu. Nedavno je Kina doživjela opsežne poplave nakon obilnih kiša. U isto vrijeme, Bangladeš su pogodile poplave prouzrokovane poplavom. Uopšteno, epizode obilnih padavina postaju sve češće i intenzivnije. To uzrokuje da kiša pada brzo preko okeana prije nego što stigne do Afričkog roga.