Primarna zamisao je da se poveća kapacitet onih korisnika koji već imaju ugrađene solarne panele, ali mogu i drugi da je instaliraju kako bi imali izvor električne energije tokom nestanka struje.

“Naš cilj je da fundamentalno promijenimo način na koji svijet koristi električnu energiju. Potpuno su ekološki održive i ne emituju gasove sa efektima staklene bašte”. Rekao je na predstavljanju direktor kompanije Ilon Mask.

Baterija se može ugraditi na bilo koji zid u kući a dolazi sa garancijom od deset godina. Dva tipa baterije koštaju od 3000 do 3500 dolara u zavisnosti od snage. Baterije mogu da se povežu u niz a to kompanijima omogućava da dobiju mnogo veći, stabilini izvor energije kojim mogu da se napajaju i industrijski pogoni.

Distribucija kućne varijante baterije počinje tokom ljeta dok će poslovna baterija na tržištu naći do kraja godine. Osim u SAD, “Tesla” će početi sa distribucijom baterija u Njemačkoj i Australiji.

U testnoj fazi baterije su instalirane u oko 300 kuća i 30 kompanija i industrijskih pogona. Testiranje je trajalo mjesecima a svi rezultati su bili odlični.

LINK