Dokument "Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030." koji se tiče opredijeljenosti ispunjavanja Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. predstavljen je danas u Sarajevu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja ima usvojen NDC.

Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. - u odnosu na 1990.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH dio Pariškog sporazuma i potpisnica Sofijske deklaracije po čemu je obavezna da radi na ublažavanju klimatskih promjena.

"Sjećamo se velike suše u BiH iz 2012. i velikih poplava iz 2014. zbog čega poručujemo da želimo da se bavimo "zelenim politikama" na adekvatan način i da je BiH prva zemlje u regiji koja je to učinila", istakao je Košarac.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald podsjetila je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno upozorio da je naredna denecenija posljednja šansa da izbjegnemo klimatsku katastrofu.

"Vrlo je značajno da je BiH među prvima u regiji usvojila ovaj dokument te pokazala lidestvo kao članica UN-a preuzimajući svoj dio odgovornosti za najveći globalni izazov, klimatsku krizu", potcrtala je Macdonald.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera poručila je da se ta institucija raduje saradnji s partnerima koji učestvuju u finansiranju i ostalima, kako bi podržala napredak u borbi protiv klimatskih promjena.