Документ "Утврђени допринос Босне и Херцеговине (NDC) за период 2020.-2030." који се тиче опредијељености испуњавања Паришког климатског споразума из 2015. представљен је данас у Сарајеву, чиме је БиХ постала прва земља у регији која има усвојен NDC.

Ажурирани NDC обухвата план смањења емисија гасова с ефектом стаклене баште за 33,2 посто до 2030. и скоро 66 посто до 2050. - у односу на 1990.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је БиХ дио Паришког споразума и потписница Софијске декларације по чему је обавезна да ради на ублажавању климатских промјена.

"Сјећамо се велике суше у БиХ из 2012. и великих поплава из 2014. због чега поручујемо да желимо да се бавимо "зеленим политикама" на адекватан начин и да је БиХ прва земље у регији која је то учинила", истакао је Кошарац.

Резидентна координаторка Уједињених нација у БиХ Ingrid Macdonald подсјетила је да је генерални секретар UN-a Antonio Guterres недавно упозорио да је наредна денеценија посљедња шанса да избјегнемо климатску катастрофу.

"Врло је значајно да је BiH међу првима у регији усвојила овај документ те показала лидество као чланица UN-а преузимајући свој дио одговорности за највећи глобални изазов, климатску кризу", потцртала је Macdonald.

Резидентна представница UNDP-а у БиХ Steliana Nedera поручила је да се та институција радује сарадњи с партнерима који учествују у финансирању и осталима, како би подржала напредак у борби против климатских промјена.