Учесници Самита у Бону наредних десет дана радиће на тексту глобалног споразума о климатским промјенама који би требало да се усвоји у Паризу крајем године. У СР Њемачкој се наредних дана одржава и састанак Г7, најразвијених земаља свијета. Очекује се да ће и водећи свјетски лидери још једном подвући значај усвајања глобалног споразума који би на снагу требало да ступи 2020. године.

Самит у Бону отворили су министри спољних послова Француске и животне средине Перуа.Нагласили су како се широм свијета већ предузимају акције и окупљају веома снажне организације које конкретно подржавају самит у Паризу. До сада је формирано 25 пословних мрежа које представл јају 6,5 милиона компанија из више од 130 земаља свијета а које су обећале да ће помоћи глоблану борбу против емисије штетних гасова и јачања отпорније економије на климатске промјене.

У Бону ће се одржати и састанци више радних група а делегација БиХ ће учестовати и у раду групе Дурбанске платформе. Ово тијело се бави рјешењима која би требало да доведу до глобалног смањења емисија гасова са ефектима стаклене баште.

Секретаријат UNFCCC-а ће, у сарадњи са партнерима, организовати Сајам климатске акције на којем ће бити представљене већ покренуте активности у земљама широм свијета.

ЛИНК